Vinterdäck

Tidigare har vi tipsat om vad man ska tänka på när man köper däck till bilen, och nu är det hög tid att byta till dina vinterdäck – och då finns också en hel del saker att tänka på.

vinterdäck-1Hösten är här, vintern närmar sig med stormsteg och den första kylan har börjat svepa in över landet vilket också medför en hög risk för halka och underkylda väglag. Men den undviker du lätt om du fått på dina vinterdäck redan, vilka du enligt regelverket får byta till så tidigt som 1 oktober. Och som vi alla vet här uppe Norden så slår väderleken om fort och redan i mitten av oktober hade vi en hel del frostnätter – och därför är det nu hög tid att byta till vinterdäcken om man bor ifrån Mellansverige och uppåt norrut. Det är något som bilexperterna inom bilbranschen rekommenderar via Svenska Dagbladet där man även påpekar att det i samband med den annalkande första snön faktiskt sker många olyckor, speciellt om man inte har vinterdäcken på.

Något att tänka på:

Något att lägga på minnet är också att det kan vara en smart idé att boka in sig redan nu på en verkstad för att få hjälp med däckbytet redan nu eftersom när snön väl är här tenderar att bli en hel del väntetid – på grund av alla som byter sina däck i sista minuten. Se därför istället till att vara ute i god tid. Då slipper du både köer hos verkstaden och sänker skade- och olycksrisken. För oavsett vad så ska vinterdäcken vara på den 1 december, och missar du det är chansen större att du råkar ut för en olycka plus att du även höjer din självrisk hos försäkringsbolaget – och det är en onödig utgift.