Dags för nya däck?

Nu närmar sig vintern med stormsteg och från och med den 1 oktober får vi börja köra med vinterdäcken på – men det kanske är dags att köpa nya i år, och vad bör du då tänka på? Det tänkte vi tipsa om idag.

bilhjulHos Däck365 finns mängder av däck i alla möjliga utformningar, storlekar och utseenden att välja bland, men för någon som inte är en däckfantast kan det vara svårt att veta vilka däck som passar för just ens egen bil. och visst går det att fråga handlaren direkt, men det är även bra om man själv har någorlunda koll för sin egen skulle eftersom detta gör inhandlingen av däcken mycket effektivare. Visste du till exempel att vi har nya regler sedan i fjol om däckens tryck? I Expressen skriver man till exempel om hur vi sedan 1 november i fjol har något som kallas TPMS som står för Tire pressure monitoring system och är ett kontrollsystem för aktiv däcktrycksövervakning för alla nya bilar i EU. Och anledningen till att vi nu måste följa dessa regler handlar om en satsning på miljön eftersom att ett för lågt lufttryck i bildäck resulterar i en högre bränsleförbrukning som i sin tur sedan har negativ inverkan på miljön i form av ökade utsläpp och föroreningar. Därför är det nu viktigt att man ser till så man väljer däck som kan hålla rätt tryck, vilket framförallt är viktigt om man äger en nyare bilmodell då reglerna främst gäller bilar som har en totalvikt av högst 3 500 kilo som är avsedda för persontransporter med max nio sittplatser. Men detta är inte det enda att hålla i minnet när man ska köpa sig nya däck till bilen utan det finns en rad andra saker att tänka på också och de absolut viktigaste sakerna finns listade hos Transportstyrelsen.

Att tänka på vid bildäcksköp:

Återanvända gamla bildäck

Att göra sig av med sina däck på ett miljövänligt sätt är viktigt, men om du inte vill behöver du inte göra dig av med dem alls. De går nämligen alldeles utmärkt att använda som inredningsdetaljer och i en artikel hos svenska YLE tipsar man till exempel om att man kan bygga om däcken till en snygg ljuskrona istället för att slänga dem – något att titta närmare på för den som gillar återvinning och pyssel!